După lungi controverse și o perioadă incertă, iată ca marele proiect ”Pasajul Doamna Ghica” a ajuns la final. Pasajul Doamna Ghica va fi inaugurat joi, 7 septembrie, la ora 10.00, în ultima săptămână dinainte de startul noului an școlar din 11 septembrie. Se va putea circula pe pasaj începând cu ora 11.00, au stabilit oficialii Primăriei Capitalei consultați de G4media.
Construcția pasajului din estul Bucureștiului, dintr-o intersecție aglomerată a orașului ce face legătura între Pantelimon și Pipera, a durat 5 ani, cu pauze, și avea ca al doilea termen de finalizare vara anului 2023. Lucrările au început în 2019, în precedentul mandat al Gabrielei Firea, și după mai multe întreruperi din cauza blocajelor financiare ale Primăriei Capitalei, s-au reluat anul trecut, în septembrie 2022, cu montarea tablierului metalic.
Se deschide Pasajul Doamna Ghica din Bucuresti
Pasajul este prevăzut cu 4 benzi de circulație, 2 benzi pe sens, lungimea pasajului este de 216 m, viteza de proiectare de 50 km/h, iar rampele de acces au lungimi de câte 96 m / panta longitudinală constantă de 4 %. Astfel, sunt asigurate câte 2 benzi de circulație pe sens de câte 3.5 m și o bandă de încadrare de 1 m.
Soluția proiectată de Trustul de clădiri metropolitane București, compania Primăriei Municipiului București, cuprinde o variantă de perspectivă și anume dimensionarea pasajului a luat în calcul și posibilitatea amenajării unei linii de transport în comun electrificată de tip tramvai. În aceasta variantă se pot amenaja, în viitor, 2 linii de tramvai în axul podului separate de carosabil prin borduri prefabricate.
Pasajul are un sistem de senzori care este cuplat direct la Facultatea de Construcții, și va da posibilitatea studenților și profesorilor să studieze pe date reale cum se comportă în timp real o astfel de structură. Sub pod sunt prevăzute și parcări.
Pasajul este făcut de Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 2 contribuind cu o parte din bani. Pasajul de la Doamna Ghica este cea mai importantă lucrare de infrastructură în ultimii 5 ani pe care Primăria Generală o finalizează în regie proprie, cu Trustul de Clădiri Metropolitane. Valoarea lucrărilor de proiectare și execuție a fost estimată la 110.034.377,95 lei fară TVA.