Home Păreri avizate Recenzie Opel Manta GSe ElektroMOD

Recenzie Opel Manta GSe ElektroMOD

by Echipa OpelMarket

Opel și, prin extensie, Vauxhall, vrea să readucă numele Manta în atenția cumpărătorilor de automobile.

O mașină complet nouă, alimentată cu baterii și care va avea probabil un stil asemănător cu cel al unui SUV, va sosi în 2025 purtând numele Manta. Între timp, Opel a făcut o incursiune în catalogul său vechi și a electrificat un coupé Manta original pentru a ne aminti de vremurile în care fulgerul Opel și grifonul Vauxhall erau aplicate pe alte mașini decât pe umilele hatchback-uri de familie și SUV-uri.

Opel a păstrat liniile delicate și simple ale coupé-ului original pentru Manta sa vivificată, dar, desigur, a renunțat complet la motorul pe benzină de 1,6 litri de 75 CP al acestui automobil din 1974, mai degrabă șuierător, în favoarea unui motor electric de 145 CP, realizat la comandă. În mod neobișnuit, motorul montat în față acționează roțile din spate prin intermediul unei cutii de viteze manuale cu patru trepte și a unui arbore de transmisie mai lung decât cel standard.

De asemenea, bateria litiu-ion, cu o capacitate utilă de doar 31 kWh, este amplasată în portbagaj, deși este montată cât mai în față posibil pentru a echilibra distribuția greutății. Opel spune că spațiul rămas în portbagaj este suficient „pentru o vacanță de două săptămâni în Italia pentru patru persoane”. Compania citează o autonomie de 124 de mile cu o singură încărcare, ceea ce, după o zi de condus prin împrejurimile din afara orașului Frankfurt, pare complet plauzibil.

În total, Manta GSe cântărește o greutate relativ modestă de 1137 kg. Aceasta este cu aproximativ 177 kg mai grea decât mașina originală pe benzină, dar rămâne cu siguranță una dintre cele mai ușoare mașini electrice construite vreodată. Totuși, pentru a face față greutății suplimentare, frânele din față au fost îmbunătățite, iar tobele din spate au fost înlocuite cu discuri noi.

La interior, tabloul de bord și cadranele originale au fost înlocuite cu panoul de instrumente cu două ecrane de la actualul Mokka și există un set de scaune Recaro superbe, care au fost luate de la un hatchback Adam Grand Slam neîndrăgit pe care cineva l-a găsit prin preajmă.

Culoarea caroseriei, o nuanță stridentă de galben-marker, este de fapt noua culoare corporativă a Opel. Fața cu patru faruri frontale a modelului Manta original a fost înlocuită cu o versiune a noului stil frontal „Visor” al mărcii (la rândul său inspirat de stilul modelului Manta original). Luminile LED ultra-subțiri sunt separate de un ecran negru care poate lumina un logo Opel „blitz” 2D sau orice alt slogan programat în el. Cei de la Opel au răspuns cu zâmbete politicoase atunci când au fost întrebați dacă poate fi configurat pentru a citi „Dă-te din calea mea” în scris în oglindă…

Totuși, este puțin probabil să aveți nevoie de un astfel de mesaj cu această mașină. Timpul său relativ lent de 8,9 secunde de la 0 la 100 km/h este rapid pentru standardele modelului Manta original, dar lent pentru mașinile electrice moderne. Marea surpriză, totuși, este că Manta GSe este de fapt destul de bine echipată.

Direcția neasistată este bună – ușor vagă în linie dreaptă, dar cu o mulțime de senzații atunci când te blochezi – și, în afară de senzația că frânele ar putea avea mai mult avânt, Manta electrică se conduce în mare parte lin și cu maniere bune. Este adevărat că există mult zgomot de vânt, iar caroseria tremură și zdruncină pe denivelările ascuțite (nu există nici o contravântuire suplimentară sau panouri de întărire), dar chiar și la o viteză de croazieră de 100 km/h, se simte bine.

Cu toate acestea, manualul cu patru trepte este ciudat. Este aproape ca o cutie de viteze cu pre-selecție, în sensul că selectezi o treaptă de viteză, lași ambreiajul să iasă și nu se întâmplă nimic până când nu apeși accelerația. Schimbarea treptelor de viteză are un efect asupra livrării de putere și este cu siguranță mai silențioasă atunci când mergi în a patra, dar, în cele din urmă, poți să o lași în a treia în cea mai mare parte a timpului și să o tratezi ca pe o cutie automată cu o singură treaptă. Cu toate acestea, este mai atrăgător la atingere decât transmisia cu o singură treaptă de viteză, lăsată în D, folosită în mod obișnuit la mașinile electrice.

Deocamdată, toate acestea sunt doar o mică distracție, dar Opel poartă în liniște discuții de fond cu furnizorii despre realizarea unei serii foarte limitate de modele Manta GSe electrificate, atât de fervent a fost răspunsul la această mașină de prezentare.

Citeste si despre:

Leave a Comment