Home Stiri Auto Sfaturi utile pentru a proteja mașina de caniculă!
cum-sa-protejezi-masina-canicula

Sfaturi utile pentru a proteja mașina de caniculă!

by R S

În timp ce România este străbătută de un val canicular, oamenii se resimt, dar sunt afectate și mașinile. Proprietari de mașini nu știu ce pot face pentru a-și proteja automobilele în perioadele de caniculă. Mai mult de atât, orice șofer trebuie să fie atent la anumite componente care pot fi afectate de temparturile ridicate, iar acestea trebuie verificate pentru a evita defecțiunile.

Suntem în luna iunie și deja avem temperaturi caniculare, ce se apropie de valoarea de 40 de grade celsius. Doar în București, unde sunt înregistrate peste 1,5 milioane de autoturisme și automobile, temperaturile în lunile de vară pot trece ușor de 40 de grade Celsius, la umbră. Însă la soare, temperaturile resimțite pot depăși 50 de grade Celsius.

În acest context, mașinile pot fi afectate de temperaturile ridicate. Iată ce trebuie să faci pentru a evita deteriorarea fizică și tehnică a mașinii, în vremuri caniculare.

Nu lăsa mașina la soare

Protejarea mașinii începe cu parcarea. Nu lăsa mașina la soare pe timp îndelungat. Știm că sunt mari problemele cu locurile de parcare în marile orașe, dar chiar și așa căutați să parcați mașina într-un loc unde e ferită de razele soarelui.

Folosește parasolare

Odată mașina parcată, este bine să folosești parasolare pentru a proteja interiorul de razele arzătoare ale soarelui. Sunt folii și parasolare ce pot fi montate pe parbriz, lunetă, geamuri laterale. Astfel vă protejați bordul mașinii, dar și tapițeria.

Verifică instalația de climatizare

În sezonul cald este recomandat să verifici sistemul de climatizare. La fel ca în cazul aerelor condiționate din locuințe sau de la birou, este bine să te asiguri că sistemul are freon și că filtrele sunt curățate. Că tot am deschis subiectul aerului condiționat, există o metodă pentru a scoate mai repede aerul cald din mașină. Cum acesta este mai ușor decât cel rece, îl vei scoate mai repede din mașină dacă pornești ventilația pe rece la nivelul picioarelor și astfel va ieși mai repede aerul cald – lăsând geamurile crăpate câteva minute.

Verifică nivelul lichidelor la motor

Pe vremuri, se practica folosirea apei pentru răcirea motorului, în cazul în care antigelul nu era de găsit. Acesta din urmă are, însă, o temperatură de fierbere mai mare decât a apei (circa 140 de grade) și asta înseamnă că scapi de visul urât al unui motor care dă în fiert. De aceea, nivelul la răcire trebuie completat doar cu lichid speciifc, nu cu apă.

Protejează vopseaua cu ceară auto

Soarele puternic decolorează, în timp, vopseaua şi poate duce chiar la fisuri şi crăpături. Pentru a proteja maşina de razele soarelui, aplică un strat de ceară o dată pe lună. De asemenea, poţi solicita ca autoturismului tău să i se facă şi un polish. O altă soluţie ar fi colantarea capotei, a plafonului şi a portbagajului.

În vremuri caniculare este bine să adaptezi și stilul de condus la temperaturile ridicate pentru a preveni supraîncălzirea motorului sau uzura excesivă a cauciucurilor.

Citeste si despre:

Leave a Comment